20 januari t/m 17 februari 2018-KOPstukken- Sonna Krom & Koen de Vries

Foto

20 januari t/m 17 februari 2018
SONNA KROM- Schilderijen & KOEN DE VRIES- Beelden
Opening (inloop 15.30) 16.00 uur 20 jan. door Christine Otten,ambassadrice van Deventer 1250 jaar, theatermaker, auteur

Sonna Krom (1970)maakt portretten in olieverf. Blueslegendes als R.L. Burnside en John Lee Hooker. Zij vochten zich uit de slavernij en armoede door de muziek. De weg die ze aflegden is weerspiegeld in de indrukwekkende portretten die Sonna van hen maakte. En wat dacht Etty Hillesum in het jaar 1939? Wat gaat er om in een mooie jonge vrouw uit de huidige tijd?
Olieverfschilderijen in een realistische stijl. Zij kenmerken zich door de eigen hand van de schilder, en de ziel die ze in het werk weet te leggen. Dat komt omdat zij geen hulpmiddelen gebruikt, zoals projectie. Wat op het doek ligt, komt rechtstreeks uit haar zelf. Daardoor krijgen haar portretten een buitengewone levendigheid die de natuur van de geportretteerde pakken.

Ook al heeft Koen de Vries zich los gemaakt van de statische portrettraditie, hij gaat wel verder in de nieuwe beeldende traditie van kunstenaars als Rodin, Boccioni en Bacon. Ook zij brachten eigentijdse zaken als theater, psyche en beweging naar de beeldende kunst. De invloed van film maakt dat ook het portret in beweging moest komen. Beeld voor beeld ontleedt hij, de beweging van de personages om deze in de nieuwe traditie van de portretkunst toe te passen.
Zijn portretten worden opgebouwd uit in klei geperste afdrukken. Ze zijn zo precies dat zelfs de poriën in de afdruk zichtbaar blijven. Zodra er nieuwe afdrukken naast worden gezet, vervormen ze, raken op de achtergrond en vervagen. Hiermee trekt hij een parallel naar het leven zelf: iedere indruk die een mens opdoet, hoe indrukwekkend ook, wordt na verloop van tijd verdrongen door nieuwe indrukken. Toch zijn we gevormd door eerdere indrukken (ervaring). Dat is wat hij laat zien, ons lichaam als de drager, het materiaal (de klei) dat ons tot iets maakt.  In zijn beelden zie je wat je normaal gesproken niet ziet: zowel de afdruk, het heldere moment, als de vervaging, de herinnering eraan
​.
*Tentoonstelling KOPstukken is ook te bezoeken in combinatie met het KOPfestival op 27 januari.


Plaats een reactie