24 april t/m 18 mei 2013-Lente- Greet van Witsenburg & Karin Lesuis

Foto

Expositie Lente
Greet van Witsenburg & Karin Lesuis
24 april 2013 t/m 18 mei 2013  woensdag t/m zaterdag
Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld bij de opening
op zaterdag 27 april 2013 om 16:00 tot 18:00 uur in kunst en cultuur galerie Kiek-Kus in het schilderachtige Bergkwartier in Deventer.

Met vriendelijke groet, Ronald Rugenbrink en Margriet Pronk

Greet van Witsenburg, geboren in Vlaardingen en thans woonachtig in Almelo. Haar vervroegde pensionering, veel vrije tijd in het verschiet, leidde er toe dat zij zich inschreef voor de bacheloropleiding aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ(AKI) te Enschede.  Na een tweejarige intensieve oriëntatie op de vele terreinen van het vak beeldend kunstenaar, heeft zij gekozen voor het schilderen. Wanneer zij schildert heeft zij geen vooropgesteld doel. Greet is impulsief in het leggen van verbanden tussen beelden en impressies. De beelden komen in wording op het doek. Menselijke figuren maken bijna altijd deel uit van het schilderij. De beelden, figuren en vormen komen voort uit een ooit geziene of gefantaseerde werkelijkheid. Een werkelijkheid die vooral kleurrijk is en waar meestal een verhaal in te ontdekken valt. Het schilderen is voor haar een avontuur. Over van alles en nog wat verzamelt van Witsenburg beelden. Zij kijkt voortdurend om haar heen en verzamelt wat zij denkt te kunnen gebruiken. Vanuit die verzameling ontstaan combinaties van beelden die samen haar werkelijkheid gaan vormen op het doek. Greet haar werk is niet alleen figuratief te noemen maar is vooral ook expressief. Inspiratie vindt zij op dit moment vooral bij de expressionisten. Het expressionisme is de kunst van de onrust een zoektocht naar echtheid. In Kiek-Kus zijn schilderijen en collages van Greet te zien.

In 2000 is Karin Lesuis gestart met het beeldhouwen in steen. De hardheid van het materiaal, de schoonheid van de steen en het fysieke van het hakken in steen geven Karin veel voldoening. Toch heeft de liefde voor plastisch materiaal haar niet verlaten, zich vertalend in beelden van klei en was, later gegoten in granito en brons. Beelden in was of klei geven andere mogelijkheden met meer details en rankere vormen. Na een periode van voornamelijk hakken in steen, legt Karin zich weer meer toe op beelden in granito en brons.
Edelsmeden is een tweede passie die Lesuis heeft ontdekt. Op het eerste gezicht een kunstvorm die weinig te maken heeft met beeldhouwen, maar gaandeweg ontdekt Karin steeds meer raakvlakken. Wat haar vooral aanspreekt in het maken van sieraden dat het een vorm van toegepaste kunst .Sieraden zijn veel toegankelijker en dat betekent dat het eindresultaat niet statisch belandt op een sokkel. Kunst als onderdeel van het dagelijks leven, dat is wat haar betreft zoals kunst zou moeten zijn. Karin houdt van strakke, heldere vormen, meestal uitgevoerd in zilver. Vaak voeg zij kleuren toe, in de vorm van edelstenen of resin (acrylhars), een moderne variant op emaille. Ieder sieraad is uniek.


Plaats een reactie