.

 • Helicopterview- Amerenske Koopman- schilderijen en objecten, nieuwe kunst en werk van de afgelopen 20 jaar.
 • Bezoek Galerie Kiek-Kus in Deventer.

  Elke week zijn er weer nieuwe kunstwerken in de Galerie aan de Roggestraat 16-18 in Deventer te bewonderen en aan te schaffen. De huidige tentoonstelling van Ed van Haren, George Schriemer, Zsuzsanna Gyorgyovics, Gertjan Scholte-Albers, Tijs Kwakernaak en Jan Wils is nu te bekijken in de Kunstgalerie. Kom gerust naar de galerie en bespreek de mogelijkheden! of mail of bel: info@galeriekiek-kus.nl of bel: 0570-642573.

  Op donderdag, vrijdag, zaterdag en koopzondag is galeriehoudster Margriet Pronk van 12.00-17.00 aanwezig. Ook kun je op afspraak de galerie bezoeken om eventueel een kunstwerk te kopen. Tot Kiek-Kus in Deventer! 

 • Verlengt: Meeting: George Schriemer- 24 oktober 2020 t/m 17 april 2021

  Tentoonstellingperiode: 24 oktober 2020 t/m 17 april 2021

  Meeting: George Schriemer

  Galerie Kiek-kus|Roggestraat 16-18, 7411 EP, Deventer, NL| do-vr-za-koopzondag 12.00-17.00 en verder op afspraak open|Internationale Kunstverkoop en Design 15 kunstenaars |tentoonstellingen |vergaderlocatie |info@galeriekiek-kus.nl www.galeriekiek-kus.nl

  George Schriemer – Beeldend kunstenaar, in 1988 cum laude afgestudeerd als vrij schilder aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Groningen. Gedurende deze opleiding legde hij de basis voor zijn realistische schilderstijl en beeldverhaal, welke toen al vleugen van het absurdisme, symbolisme en surrealisme vertoonde. Exposeerde in grote galeries van Midden Nederland. Besloot in 1989 zijn heil te gaan zoeken in de illustratiewereld en heeft zich vanaf toen ontwikkeld tot een professioneel en succesvolle illustrator. Beide werelden hebben hem altijd aangesproken. Als illustrator maakte hij vele uiteenlopende illustraties voor bekende opdrachtgevers in binnen- en buitenland (waaronder boekomslagen voor o.a. Stephen King en De Kameleon). Daarnaast deed hij regelmatig portretopdrachten en realiseerde diverse muurschilderingen. Al deze creatieve jaren hebben hem een schat aan schilderservaring opgeleverd en is deze uiteindelijk weer gaan gebruiken toen hij halverwege 2015 het vrije schilderen weer ben gaan oppakken. Als hij zijn schilderijen moet omschrijven, komt hij uit op “verhalende stillevens”. Deze zijn uitgevoerd in dezelfde, maar zeer doorontwikkelde, surrealistische schilderstijl (olieverf op paneel), waarbij de symboliek en het absurdisme nog altijd een rol spelen in zijn beeldverhalen.

 • 10 september t/m 17 oktober 2020-Drifting Waters-Ilse Brul & Ed van Haren

  Vanaf 11 september is er een nieuwe tentoonstelling geopend op de eerste etage van Galerie KIEK-KUS met werken van ILSE BRUL– Schilderijen & ED VAN HAREN– Objecten. Welkom voor een openingsdrankje tussen 15.00-18.00! De schilderijen van Ilse Brul lijken op het eerst gezicht een veld van vlekjes en strepen vol kleur. Een speels samenspel van licht, kleur en beweging. Maar al snel is er een landschappelijke eenheid te zien. Via indrukken van duinen, zeewieren, bergpaden, water en open plekken gaat het met haar schilderen steeds meer over de direct voelbare energie van dat waar ze op inzoomt; de geur, kleur en biotopen van haar onderwerp. Ilse schildert voornamelijk in ei-tempera, aquarel en olieverf en tekent met inkt. Eigengemaakte tempera leent zich uitstekend om de zintuiglijke ervaring vorm te geven en geeft haar directe toegang om een schilderij vrijelijk op te zetten. Haar schilderij geeft hiermee een nieuwe ruimte weer die we mogelijk in de ziel herkennen maar niet eerder zo zagen. Het werk van Ilse Brul is o.a. opgenomen in collecties van de Rabobank, diverse Musea, opdrachten voor natuurorganisaties en particuliere collecties. Ed van Haren is geïnspireerd door de natuur. Vooral gedraaide vlakken komen telkens weer terug in zijn objecten. Denk dan aan de tordering van vleugels die hangen in de wind of van grassprieten die buigen onder een druppel dauw. Maar ook in lichamen van vogels, insecten of reptielen is die draaiing terug te vinden.Massieve bolle vormen worden afgewisseld met holle vormen. De combinatie met koper, messing, nylon en (spiegel)glas werkt vorm versterkend. Daarbij speelt de gelaagdheid van het materiaal een optisch spel met de vorm. Er ontstaat een door de kunstenaar gemaakte “nerf”. Door het principe van kruiselings verlijmen van de gezaagde platen in combinatie met zeer slijtvaste laklagen ontstaan kunstobjecten die zeer duurzaam zijn.Tentoonstelling vrijdag 11 september t/m zaterdag 17 oktober 2020. Vrijdag 11 september is er een openingsdrankje en een hapje tussen 15.00-18.00, in aanwezigheid van Ilse, Welkom allemaal!

 • 9 juli t/m 30 augustus 2020- Summer Treasures- Art & Design

  Met Summer Treasures die van 9 juli t/m 30 augustus 2020 te zien is, geeft Galerie Kiek-kus Deventer gedurende de komende periode een afwisselend programma. Er is werk te zien van o.a.: Zsuzsanna Gyorgyovics, Gertjan Scholte-Albers, Hans van Duyn, Anke van Westerlaak, Marijk Renia,Trynie Molhmann, Lolkje van der Kooi, Carol Mangan, Fred Steffens. Naast het diverse werk van de kunstenaars, zijn er ook steeds andere (kleine)schatten van bv Laura Zwanenveld te bewonderen die een a twee dagen( check social media!) in de galerie aanwezig zijn. Openingstijden: do, vr, za en 1e zondag v.d. maand: 12.00- 17.00 uur, en verder op afspraak: info@galeriekiek-kus.nl. Galerie Kiek-Kus, Roggestraat 16-18, 7411 EP, Deventer, Nederland.

 • 9 mei t/m 27 juni 2020- Living water- Maud Queadvlieg & Meta Homan

  Maud Queadvlieg probeert in haar schilderijen steeds meer verbinding te maken met de wereld onder het wateroppervlak. De ingang van haar atelier vertegenwoordigt de grens naar een andere wereld die vergelijkbaar is met de grens tussen de wereld boven en onder water. Onder water betreed zij een stille wereld waar zij alleen kan zijn met haar gedachten. Op deze manier kan Maud gemakkelijk contact maken met de andere wereld en is zij er steeds meer van bewust dat we deel uitmaken van de natuur, maar een andere taal zijn gaan spreken. Door een verbinding te maken met de natuur onder water en haar vloeiende bewegingen probeert Maud deze taal weer te begrijpen.

  Meta Homan ontwerpt lichtobjecten .Organisch ritme van sleepsporen gevangen in strakke, starre vormen. Omsloten in scherp gerande, hoekige silhouetten van de stad ontplooit de natuur. Sleepsporen van schimmels en gebundeld licht, zoeken binnen de beperkte ruimtes naar hun eigen weg. Het licht ontsnapt door de openingen en kieren naar buiten en toont de prachtige kleuren van de sleepsporen van de natuur. In de perfect georganiseerde infrastructuur vormt dit het spoor in de zoektocht naar vrijheid en ruimte.

 • 6 maart t/m 5 april 2020- Fotografie- Jacobien de Korte

  Wij nodigen jullie van harte uit voor de nieuwe tentoonstelling op de eerste etage van onze Galerie KIEK-KUS in Deventer. Vrijdagmiddag 6 maart  om 16.00 -18.00 is de openingsborrel in aanwezigheid van de kunstenaar.

  Jacobien de Korte(1969) heeft grafische vormgeving gestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam (Willem de Kooning). Zij woont en werkt in zowel de Randstad als Midden Nederland. Haar autonome werk ontstaat vanuit persoonlijke gevoelens en ervaringen. Op verstilde, introverte wijze tracht ze begrippen uit te drukken zoals vervreemding, eenzaamheid,mysterie en melancholie. Met het streven naar wederzijdse herkenbaarheid, hoopt ze troost en begrip te bieden, alsook te vinden. Het printen van haar werk op fine art papier is hierbij een belangrijk onderdeel van het proces.

 • 18 januari t/m 23 februari 2020- KOPstukken- Anke van Westerlaak

  18 januari t/m 23 februari 2020 Tentoonstelling KOPstukken
  ANKE VAN WESTERLAAK


  Tentoonstellingsopening: zaterdag 18 januari inloop 15.30, om 16.00 uur is de feestelijke opening door Huub Eggen, co-organisator Science café en KOP-festival Deventer, auteur, wetenschapscommunicator.

  Anke van Westerlaak, in haar kunst gaat het over de relatie van de mens tot de in het wild levende dieren. Kunnen wij nog samenleven met wilde dieren of zien wij de natuur als een soort pretpark waar je op zondagmiddag heen gaat? Vinden wij de natuur lastig en beschouwen wij veel dieren en planten als een plaag of verlangen wij naar de wildernis waar wij ooit ook deel van uit maakten? Als veelzijdig kunstenaar maakt Anke objecten, grafiek, sieraden, installaties en animaties. Hierbij gebruikt zij graag wat deze tijd haar aanbiedt, zowel aan materialen en technieken als aan onderwerpen. Alles staat in dienst van het beeld dat zij voor ogen heeft. Techniek en materiaal gebruikt zij als middel om haar doel, het uiteindelijke kunstwerk, te bereiken. Nieuwe werken uit de serie Only people-Lonely people naast ‘Maskerade’, ‘Of mice and men’ en haar animaties, zijn tijdens deze tentoonstelling in Galerie Kiek-Kus Deventer te bewonderen. *18 januari t/m 23 februari 2020.

 • 23 november t/m 11 januari 2020- Artlovers- Gertjan Scholte Albers, Hans van Duyn, Marijk Renia, Zsuzsanna Györgyövics, Jeannette Ephrahiem, Jorik Barteling
  Gertjan Scholte Albers- schilderijen, Hans van Duyn-schilderijen, Marijk Renia- glaswerk, Zsuzsanna Györgyövics– wandobjecten, Jeannette Ephrahiem- lichtobject, Jorik Barteling-Designtafels te koop. ​op de bovenverdieping:  schilderijen, objecten- Pete Simpson t/m 12 januari.
  T/m 12 januari  (zo. 12e 16.00 uur) is ART LOVERS te bezoeken in Galerie Kiek-kus Deventer. wo t/m zo. van 12.00-17.00 en op afspraak open. ​
 • 7 september t/m 26 oktober 2019- Licht- Maarten van Aken & Maurice la Rooy
  Duotentoonstelling LICHT  7 september t/m 26 oktober 2019  Maarten van Aken & Maurice La Rooy 
                                                                                                                                                Maarten van Aken (19-12-1985) studeerde aan de kunstacademie Artez. Daarvoor studeerde hij Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente.“Krachtig licht definieert een ruimte en toont zich op het snijvlak van binnen en buiten”. Van Aken tracht op dat grensvlak het licht te (her)definiëren. In zijn meest recente werken richt hij zijn focus naar buiten naar aanleiding van residenties in Finland en China en toont ons gevangen momenten van licht. De verstilling en het perspectief van de lege binnenruimtes uit het oude werk, combineert hij nu met ervaringen die hij opgedaan heeft in het buitenland, als ook in zijn kleinere miniaturen, die veelal landschappen betreffen.                                                  Maurice la Rooy maakt solitaire glassculpturen met een verhaal. Er is geen ‘voor’ en er is geen ‘na’, alleen het kunstwerk dat alles vertelt. Glaskunst, ontstaat in de hitte van een oven, en deze kunstenaar ontvangt de vloeiende massa, versmelt/draait/blaast die tot intrigerende creaties. Hij legt er zijn ziel in, tot na de laatste fase van de afkoeloven. Dan is zijn kunstwerk klaar en moet het zonder hem een verhaal gaan vertellen. 
 • 15 juni t/m 31 augustus 2019- Look & See zomerexpo-Trijnie Molhmann, Rob Oskar Lee( UK )Milly Betten, Marijk Renia, Horst Dijkstra, Gertjan Scholte-Albers, Hans van Duyn, Andreas Hetfeld, Anne Feddema, Thijs Kwakernaak, Tina Lintvelt, Zsuzsanna Gyorgvovics, Jeanette Ephraim, Jorik Barteling, Merel van Engelen
  Look & See zomerexpo t/m 31 augustus Galerie Kiek-Kus nodigt u van harte uit voor de gevarieerde nieuwe tentoonstelling Look & See. In de galerie zijn een groep kunstenaars vertegenwoordigd; van schilders tot beeldhouwers en van keramisten tot fotografen. Kijken is een bewuste en aandachtige vorm van direct zien. Dat wil zeggen dat de kijker weet wat hij ziet. Hij kan wat hij ziet zowel objectief als subjectief benoemen. Het gezegde: “Kijk, als je tekent zie je meer” geeft in dit verband duidelijk het verschil aan tussen ‘kijken’ en ‘zien’. De volgende kunstenaars doen mee met het kijkavontuur in Galerie KIEK-KUS:  Trijnie Molhmann ( foto affiche)-schilderij en glasobjecten, Rob Oskar Lee( UK )-object, Milly Betten-schilderij, Marijk Renia-Glasobjecten en Design, Horst Dijkstra– nieuwe schilderijen, Gertjan Scholte-Albers-nieuwe schilderijen, Hans van Duyn-schilderijen, Andreas Hetfeld -tuinbeeld, Anne Feddema – nieuwe schilderijen, Thijs Kwakernaak-houtenbeelden,TinaLintvelt-bronzen beelden, Zsuzsanna Gyorgvovics -nieuw wandobject ​,Jeanette Ephraim– lichtobject, Jorik Barteling– Design,  Merel van Engelen. 
 • 25 april t/m 1 juni 2019- Gertjan Scholte Albers & Andreas Hetfeld
  Andreas Hetfeld (1965) is een Nijmeegse kunstenaar die bekend staat om zijn monumentale buitenprojecten. In deze tentoonstelling laat Andreas een aantal kleine bronzen beelden zien die zijn vroege werk typeren. Het menselijk lichaam is hierin een belangrijk beeldelement om het eeuwenoude verlangen naar vrijheid te verbeelden, al dan niet in contact met de natuur. Zo ontstaat een versmelting tussen mens, natuur en techniek.                                                  Gertjan Scholte-Albers beschouwt zichzelf als een ‘en plein air-schilder’ pur sang. Er zijn meer kunstenaars die bij goed weer buiten hun ezel opzetten of in de natuur tekeningen en schetsen maken om die in het atelier uit te werken tot een schilderij. Scholte-Albers schildert uitsluitend buiten, ongeacht het seizoen, in weer en wind, vaak op grote doeken van 1 bij 2 meter, soms zelfs twee- of drieluiken. In Het Hogeland in Groningen, waar hij na de Kunstacademie ging wonen vanwege het mooie landschap, is hij uitgegroeid tot een bekende verschijning met zijn scooter met daarachter een aanhangwagentje, waarin hij zijn materialen vervoert. Minder weergeven
 • 23 maart t/m 20 april 2019- Milly Betten & Ada van Wonderen
  UITNODIGING Tentoonstelling 23 maart t/m 20 april 2019
  Graag nodigen we je uit op zaterdag 23 maart vanaf 15.30 inloop,om 16.00 uur voor de opening van de nieuwe tentoonstelling schilderijen- Milly Betten & Beelden in steen- Ada van Wonderen.                                                                                                                                  De tentoonstelling wordt geopend door initiatiefnemer en voorzitter van EICAS( European institute for contemporary art and science) Koos Hoogland.  zaterdag 23 maart 2019, 15.30 – 18.00 uur,​Milly Betty woont op een oude dijk vlakbij het Wad. Het open landschap van Noord Nederland is haar inspiratie en jeugdliefde en iets daarvan wil zij voelbaar maken in haar beeldend werk. Mijn schilderijen ontstaan op rasters die zorgen voor ordeningen. Zonder directe bedoelingen vooraf laat Milly kleur en reliëf tot een ritme komen. Zodat het beeld je uitnodigt om met je ogen over het vlak te bewegen alsof je buiten bent. Geometrie met een beperking. Een door mensen gemaakt levend landschap nooit helemaal rechtlijnig. Bij het werk van Ada van Wonderen springt onmiddellijk de abstracte eenvoud in het oog. In deze serie beeldhouwwerken is het accent komen te liggen op vorm en materiaal. De inspiratie voor vormen vind Ada in de zichtbare wereld. Bij een tafel of een dier probeert zij het los te zien van wat ze voorstellen om tot een nieuwe vorm te komen. De uit steen gehouwen beelden hebben, met hun hoekige vormen, verwantschap met de architectuur, maar zijn bovenal sculpturaal. En juist dit sculpturale aspect geeft de beelden hun karakter, een ziel. Met ogenschijnlijk eenvoudige ingrepen weet Ada de stenen te bewerken tot sculpturen waar het leven lijkt ingeblazen. De stenen hebben iets persoonlijks gekregen en lijken zich los te maken van het woord ‘object’. bewerken.
 • 16 februari t/m 16 maart 2019- Ad Groot & Gerard van Dam
  Tentoonstelling: 16 februari t/m 16 maart 2019                                                                    Zaterdag 16 februari vanaf half 4 inloop, om 16.00 uur is de feestelijke opening met de werken van:
  AD GROOT & GERARD VAN DAM
  Ad Groot bouwt zijn schilderij laag voor laag op, waarbij de textuur zelf, de tastbaarheid en stoffelijkheid thematisch zijn. Op de grens van figuratief en abstract schept hij zo een imaginaire wereld, waarin compositie en kleur een evenwicht zoeken. Voor de kijker kan dit verwarrend werken: heb je nu met een landschap of een zeegezicht te maken? Maar ook verrijkend, omdat je zicht krijgt op een wereld die je nog niet kende. Stil en indringend.Gerard van Dam volgde zijn opleiding aan de Rietveld academie te Amsterdam. Zowel in keramiek die resulteerde in handgemaakte gebruiksvoorwerpen en vrije beeldhouwkunst kijkt Gerard steeds hoe ver hij kan gaan. Het verleggen van grenzen op het gebied van materiaalgebruik, het combineren van verschillende materialen en technieken en het experimenteren met technische procedés leveren een aangename spanning op.
 • 24 november t/m 26 januari 2019- Salon Look & Kiss- Trijnie Mohlmann, Horst Dijkstra, Hans van Duyn, Gertjan Scholte Albers, Annet Vroom,Tina Lintvelt, Thijs Kwakernaak, Fieke Hordijk, Koen de Vries, Rob Chevallier, Lolkje van der Kooi, Rob Oskar Lee, Marijk Renia, Jeannette Ephraim, Anne Feddema, Anneke Koster

  24 november t/m 6 januari 2019-  Salon Look & Kiss-                                                            Rob Oskar Lee,Trijnie Mohlmann, Horst Dijkstra, Hans van Duyn
  Gertjan Scholte Albers, Annet Vroom,Tina Lintvelt,Thijs Kwakernaak, 
  Fieke Hordijk, Koen de Vries, Rob Chevallier, Lolkje van der Kooi,
  Marijk Renia, Jeannette Ephraim, Anne Feddema, Anneke Koster, 

  Ronald Rugenbrink en Margriet Pronk nodigen je van harte uit voor de feestelijke vernissage in aanwezigheid van een aantal kunstenaars op zaterdag 24 november. De inloop is 15.30 om 16.00 is de opening van Salon Look & Kiss in Galerie KIEK-KUS Deventer.

  Zowel jonge als gevestigde kunstenaars zijn door Margriet  bijeengebracht met diversiteit in werk van verschillende disciplines.
  In twee bijzondere ruimtes van de Galerie zijn de Pronkstukken te bekijken.
  ​Kunstwerken om verliefd op te worden!

 • 11 oktober t/m 17 november 2018- Anne Feddema & Jeannette Ephraim
  Tentoonstelling: 13 oktober t/m 17 november 2018                                                            ANNE FEDDEMA & JEANETTE EPHRAÏMAnne Feddema (1961) is een Friese dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Margaretha de Heerprijs voor Cultuur van de gemeente Leeuwarden(2007), voor zijn schilderkunst , 2009 de Gysbert Japicxpriis ( de hoogste erkenning voor Friese literatuur van de provincie Friesland ).   Rink van der Veldeprijs(2016) . Anne volgde de postacademische opleiding bij Ateliers ’63.De schilderijen van Anne Feddema, in de periode 1982 – 2008 zijn vaak expressief, meervoudig te interpreteren door de gelaagdheden ( literair tegenover schilderkunstig ) en veelkleurig. De laatste tijd is er een vergaande versobering te bespeuren in de schilderijen en werken op papier. De kleuren zijn donkerder en verzadigder. De thematiek is teruggebracht tot het onderwerp tuin. Formele aspecten als verf en huid zijn véél belangrijker geworden. Ook de grotere verbindende vormen springen in het oogZijn schilderwerken werden in de afgelopen jaren tentoongesteld in het Fries Museum, het Groninger Museum, in Potsdam,  Vilnius,Litouwen en in verschillende andere Musea, waaronder het Coopmanshûs in Franeker, Museum Belvédère in Oranjewoud en het Museum Smallingerland in Drachten.                                                                                    Jeannette Ephraïm studeerde in 1985 af aan de ABK Willem de Kooning, Rotterdam. Heeft vele jaren diverse kunstwerken voor de openbare ruimte gerealiseerd. Daarnaast heeft zij steeds autonoom werk gemaakt en  toegepast werk op de grens van kunst en product. Natuur, natuurlijke processen en de organische wereld zijn een bron van inspiratie voor haar. Maakt graag gebruik van een natuurlijke vormtaal. Daar tegenover staat de uitvoering, waarbij  Jeannette meestal gebruik maak van kunststof.  De natuurlijke inspiratiebron wordt omgevormd tot een op zichzelf staand kunstwerk. Juist omdat haar werk is afgeleid  van natuurlijke vormen, vind zij het spannend om haar beelden als artificiële organische ‘variatie op de natuur’ in de natuur te plaatsen. Dissonant of symbiose?  Dat spanningsveld vind Jeannette  interessant.  Soms verwerkt zij haar beelden opnieuw als onderdeel van een installatie.
 • …..t/m 30 september 2018- Art*ist- Lolkje van der Kooi, Horst Dijkstra,Tone Aanderaa, Daniel Bruijel, Hans van Duyn, Tina Lintvelt, Koen de Vries, Zsuzsanna Gyorgvovics, Trijnie Molhmann, Gertjan Scholte-Albers, Thijs Kwakernaak, Marijk Renia, Fieke Hordijk, Ton Kalishoek, Rob Chevallier
  Tentoonstelling ART * IST  Een tentoonstelling mede in het kader van Deventer 1250 jaar. 
  uniek en bijzonder werk te zien van regionale en internationale kunstenaars met schilderijen,sculpturen, glaswerk,tekeningen,fotografie. 
  Galerie KIEK-KUS presenteerd werk van de volgende Artist(s):Lolkje van der Kooi, Horst Dijkstra,Tone Aanderaa, Daniel Bruijel, Hans van Duyn, Tina Lintvelt, Koen de Vries, Zsuzsanna Gyorgvovics, Trijnie Molhmann, Gertjan Scholte-Albers, Thijs Kwakernaak, Marijk Renia, Fieke Hordijk, Ton Kalishoek, Rob Chevallier.
 • 16 juni t/m 21 juli 2018- Adventures- Antoon van Wijk & Jan Verschueren
  Tentoonstelling: 16 juni t/m 21 juli 2018 Titel: Aventures-
  ANTOON VAN WIJK & JAN VERSCHUERENWij nodigen u van harte uit op de feestelijke opening van Adventures op zaterdag 16 juni, om 15.30 is de inloop, om 16.00 uur is de opening in aanwezigheid van de kunstenaars. Antoon van Wijk (1952) voltooide de Rietveld academie in Amsterdam. Na zijn verblijf in Engeland exposeert hij sinds 1993 in Nederland. In de eerste fase van zijn bestaan als kunstenaar werkte hij vooral met glas. Glas in de meest buitensporige vormen van dieren en exotische figuren in vele levendige kleuren die het gevoel geven in een rustige tropische omgeving te zijn beland. Dit alles ontstaan op zijn reizen door India en het contact met het boeddhisme. Maar schilderen is zijn eerste liefde. In zijn schilderijen kun je allerlei emoties ontdekken. Vaak gecamoufleerd en verborgen in heldere kleuren en complexe composities, waarin erotische elementen een belangrijke plaats innemen. Antoon laat je iedere keer weer, nieuwe dingen ontdekken in zijn schilderijen. Jan Verschueren(België – 1962). Hij is schilder en beeldhouwer en heeft vele Europese solotentoonstellingen op zijn naam staan. Maar hij is ook filosoof lijkt het wel, want lees zijn teksten. Jan verklaart zijn beelden als volgt;“Hoe roest mooi kan zijn. Hoe schoonheid kan roesten. Hoe constructie destructie is. Hoe chaotisch structuren zijn. Hoe structureel chaos is. Hoe men observeert en geobserveerd wordt. Hoe dicht grote idealen bij kleine kantjes liggen. Hoe humor is. Hoe dicht zwart bij wit ligt. Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn lief ligt. Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn werk staat.” *de tentoonstelling is van do t/m za, koopzondag en tijdens de OPEN DAGEN op 22,23 en 24 juni zowel in de Roggestraat 16 als Bergstraat 45-47 te bewonderen.                             Festival Deventer Op Stelten (6,7,8 juli )van 12.00-17.00 uur en op afspraak te zien bij Galerie KIEK-KUS Roggestraat 16, Deventer.
 • 6 mei t/m 30 mei 2018- Art of Nature- Lolkje van der Kooi & Tiny Vissers
   Tentoonstelling: 6 mei t/m 30 mei 2018 Art of  Nature LOLKJE VAN DER KOOI & TINY VISSERS
  Wij nodigen u van harte uit op de feestelijke opening op zondag 6 mei, om half 4 inloop, om 4 uur is de opening in aanwezigheid van de beide kunstenaars in de Galerie. Het werk van Lolkje van der Kooi bestaat uit tekeningen in potlood en pastel, in zeer uiteenlopende formaten, maar altijd gemaakt met veel aandacht voor detail en liefde en verwondering voor het onderwerp: de natuur. Ze kiest ervoor haar onderwerpen geïsoleerd weer te geven, zonder achtergrond en zonder actie, zodat alle aandacht naar de vorm en de detaillering kan gaan. In haar werk weet ze zich verbonden met een lange traditie van natuurtekenaars, als Ernst Haeckel en Maria Sibylla Merian. Ze deelt met hen de passie voor natuur en de behoefte om die met veel detail en vrij symmetrisch en verstild in beeld te brengen. Haar werk staat echter niet in dienst van wetenschap en educatie, waardoor ze die onderwerpen op haar eigen manier, in haar eigen beeldtaal kan weergeven. Zo laat ze de objecten graag opdoemen uit een donkere achtergrond, om daarmee juist licht te creëren in het beeld, en ruimtelijkheid. Zelf noemt ze haar tekeningen “vertalingen”. Tiny Vissers probeert de fantasie van de kijker (en eigenlijk in de eerste plaats van hemzelf) te prikkelen. Met behulp van onwaarschijnlijke maar mogelijke, realistische kronkels. Hij heeft er geen enkel probleem mee om die in brons gegoten kronkelige taferelen te beschrijven. Maar het wordt pas echt plezierig als de kijker met eigen fantasieën komt. *de duo tentoonstelling is t/m te zien bij Galerie KIEK-KUS Roggestraat 16, Deventer
 • 31 maart t/m 28 april 2018- Ton Kalishoek & Horst Dijkstra
  Foto
  31 maart t/m 28 april 2018 Titel: RARE VOGELS, VREEMDE MENSEN
  TON KALISHOEK & HORST DIJKSTRA                                  Opening 31 maart om half 4 inloop, om 4 uur feestelijke opening door Hanneke Evink( hollandsehan.nl)Iedereen van harte welkom. ​ ​Ton Kalishoek zoekt graag de spanning van het contrast: Strak lijnenspel versus warme ronde vormen en felle, vrolijke kleuren tegen een gitzwarte achtergrond. Simpele figuren en voorstellingen. Niet meer uitdrukking dan nodig is om de context weer te geven. Details zijn hierbij niet relevant en worden daarom zoveel mogelijk vermeden. Horst Dijkstra heeft in zijn wonderlijk eigenzinnige schilderijen het leven zo lelijk gemaakt dat die, absurd genoeg, een fabelachtig soort schoonheid kent. Dood, lijden, geweld en waanzin zijn in zijn werk nooit zonder humor – zwarte humor wel te verstaan. ‘Horst Dijkstra,’ zegt kunsthistoricus Huub Mous, ‘verstaat de kunst om de verbeelding van het menselijk lijden tot een bijna dierlijke ervaring te maken. Als hij achter de ezel kruipt, focust Horst op het vlak, op de eerste vormen van de menselijke figuur. Hij schildert vanuit de herinnering. Hoe de figuur er in de werkelijkheid uitziet, dat is niet interessant. Het gaat hem om de binnenkant van zichzelf, het gezicht en de beweging van de ziel. Zijn schilderen is eigenlijk één groot naar binnen kijken.’ ​*de duo tentoonstelling is t/m 28 april 2018 te zien aan de Roggestraat 16, Deventer

 • 24 februari t/m 24 maart 2018- Erik-jan Vaandering & Vera Zegerman
  Foto
  Tentoonstelling 24 februari t/m 24 maart 2018 ERIK-JAN VAANDERING & VERA ZEGERMAN                                                                                                                                                               Opening 16.00 uur(inloop 15.30) zaterdag 24 februari met Margriet Pronk, in aanwezigheid van beide kunstenaars.
  Erik-Jan Vaandering: Het werk van Vaandering onderscheidt zich door een zeer eigen toets en kijk op de materie, zijn veel al grote olieverf schilderijen weerspiegelen zijn kijk op nostalgie en vertalen sfeerimpressies uit het leven. Zijn werk is opgenomen in verscheidene privé en bedrijfscollecties zoals: Manchester United, rijksoverheid, etc. Vera Zegerman: Contact tussen contrasten, tussen mens en kunst, contact tussen heden en verleden; het zijn allemaal thema’s die steeds terugkeren in haar beelden. Vera werkt graag met klei en maakt daarmee unieke handgevormde objecten die er om vragen aangeraakt te worden. Men krijgt dan niet alleen contact met het gladde glazuur en de ruwere huid van de met oxides bewerkte gedeelten, maar voelt ook tegenstellingen tussen hard en zacht door de toepassing van bijvoorbeeld kunstbont of rijstpapier. Voor deze objecten laat zij zich vaak inspireren door organische vormen zoals fossielen. Deze versteende sporen van leven uit het verleden vormen zo een basis waaruit beelden ontstaan die door het bakken weer steen worden en gezien kunnen worden als nieuwe levensvormen. Daardoor is de cirkel weer rond.

 • 20 januari t/m 17 februari 2018-KOPstukken- Sonna Krom & Koen de Vries
  Foto
  20 januari t/m 17 februari 2018 SONNA KROM- Schilderijen & KOEN DE VRIES- Beelden
  Opening (inloop 15.30) 16.00 uur 20 jan. door Christine Otten,ambassadrice van Deventer 1250 jaar, theatermaker, auteur Sonna Krom (1970)maakt portretten in olieverf. Blueslegendes als R.L. Burnside en John Lee Hooker. Zij vochten zich uit de slavernij en armoede door de muziek. De weg die ze aflegden is weerspiegeld in de indrukwekkende portretten die Sonna van hen maakte. En wat dacht Etty Hillesum in het jaar 1939? Wat gaat er om in een mooie jonge vrouw uit de huidige tijd? Olieverfschilderijen in een realistische stijl. Zij kenmerken zich door de eigen hand van de schilder, en de ziel die ze in het werk weet te leggen. Dat komt omdat zij geen hulpmiddelen gebruikt, zoals projectie. Wat op het doek ligt, komt rechtstreeks uit haar zelf. Daardoor krijgen haar portretten een buitengewone levendigheid die de natuur van de geportretteerde pakken. Ook al heeft Koen de Vries zich los gemaakt van de statische portrettraditie, hij gaat wel verder in de nieuwe beeldende traditie van kunstenaars als Rodin, Boccioni en Bacon. Ook zij brachten eigentijdse zaken als theater, psyche en beweging naar de beeldende kunst. De invloed van film maakt dat ook het portret in beweging moest komen. Beeld voor beeld ontleedt hij, de beweging van de personages om deze in de nieuwe traditie van de portretkunst toe te passen. Zijn portretten worden opgebouwd uit in klei geperste afdrukken. Ze zijn zo precies dat zelfs de poriën in de afdruk zichtbaar blijven. Zodra er nieuwe afdrukken naast worden gezet, vervormen ze, raken op de achtergrond en vervagen. Hiermee trekt hij een parallel naar het leven zelf: iedere indruk die een mens opdoet, hoe indrukwekkend ook, wordt na verloop van tijd verdrongen door nieuwe indrukken. Toch zijn we gevormd door eerdere indrukken (ervaring). Dat is wat hij laat zien, ons lichaam als de drager, het materiaal (de klei) dat ons tot iets maakt.  In zijn beelden zie je wat je normaal gesproken niet ziet: zowel de afdruk, het heldere moment, als de vervaging, de herinnering eraan ​. *Tentoonstelling KOPstukken is ook te bezoeken in combinatie met het KOPfestival op 27 januari.

 • 27 juli t/m 27 augustus 2016-  Thijs Kwakernaak & Gertjan Scholte Albers
  Foto
  Thijs Kwakernaak – Beelden van Hout
  Gertjan Scholte –Albers -Schilderijen 
  OPENING zaterdag 30 juli om 16.00 uur. Met hapjes van de 3 Ridders delicatessenwinkel Thijs Kwakernaak, is autodidact. Na een periode voornamelijk in steen gewerkt te hebben is hij overgestapt op hout. Voornamelijk realistisch en figuratief. Het hout vertelt veel; over groei, over diversiteit, over al wat leeft. Belangrijk voor Thijs zijn de verbindingen in het leven; tussen mensen onderling, tussen het nu en het vroeger, de dieren, de natuur en vooral hoe de mens zich daarin plaatst. Oude verhalen worden nieuwe verhalen, nieuwe verhalen uiteindelijk weer oud. De kracht van de verbeelding is voor hem een magische; een uitnodiging tot een spiritueel rijker leven. Gertjan Scholte- Albers weet zijn natuur- belevingen om te zetten in eigen- zinnige kleurenharmonieën. Hij noemt dat zelf: “een drang om de vreugde van mijn oog te kunnen bevredigen”. Zijn verschijning, samen met zijn karretje, doet denken aan een action painting van Jackson Pollock. Kunstenaar, verf, doek en kar gaan geheel op in het landschap dat hij op onnavolgbare wijze schildert. Het opvallende is, dat zijn landschappen er niet uitzien alsof ze naar de werkelijkheid geschilderd zijn. De doeken zijn uitgevoerd in kleuren die de traditionele natuurliefhebber niet in zijn palet heeft. De contrasten van licht en donker die in het landschap voorkomen zet hij om in zijn eigen heldere kleuren experiment. Bv.groen grijze bomen omzetten in ceruleum met ultramarijn, tegen een fel oranje lucht gemengd met citroen geel. Gertjan  is dan ook altijd op zoek naar het experiment.

 • 31 augustus t/m 2 oktober 2016- Koos Ten Kate & Chris Hendriks
  Foto
  31 augustus t/m 2 oktober 2016                                      Koos Ten Kate -Schilderijen Chris Hendriks – ObjectenOPENING zaterdag 3 september half 4 inloop om 16.00 uur opening. Met hapjes van restaurant Boas Koos ten Kate haar stijl is figuratief, maar toch los van de werkelijkheid. De mens en dierfiguren zijn soms lief, vreemd en ontroerend. De bedoeling is humor en verbazing, iets dat de fantasie prikkelt. De schilderijen laten het uiterlijk van een mens of dier zien, maar die zijn nooit helemaal perfect. Dus misschien toch een afspiegeling van de werkelijkheid, want niemand is perfect. Chris Hendriks tracht in zijn objecten de tijd te vangen, de vergankelijkheid, de kwetsbaarheid. Soms wordt het benadrukt door verfijnd gebruik van de keramiek of krijgt het harde brons een fragiele uitstraling. Het gelijktijdig werken aan verschillende objecten en met diverse materialen geeft Chris een verfrissende afwisseling, waardoor hij zich enthousiast blijft ontwikkelen.

 • ​15 juni t/m 23 juli 2016- Kunst & Vliegwerk- Aris Roskam 
  Foto
  15 juni t/m 23 juli 2016
  Aris Roskam – Schilderijen en objecten Meet and Greet 25 juni om 16.00 uur met Aris Roskam
  Aris Roskam opleiding hbs Utrecht en TH Delft Vliegtuigbouwkunde. Is sinds de 70-er jaren actief met de kunst.De schilderijen zijn veelal in olieverf op paneel uitgevoerd en realistisch met hier en daar een tekstballon om het afgebeelde te verduidelijken. De beelden van de witgoedsector zijn figuren van gips en kunststof, gegoten en vervolgens betekend en beschilderd. De voer- en vaartuigenafdeling waarbij deze veelal een mechaniek hebben dat voortbewegen mogelijk zou moeten maken. Bij de bewegers wordt serieus over zaken gedacht en ook iets nieuws bedacht. Belangrijk hier bij zijn problemen en soms oplossingen. Al het werk is humoristisch en realistisch, en op de millimeter nauwkeurig uitgevoerd.

 • 27 april tm 28 mei 2016- Jacintha Reijnders & Ton Kalishoek 
  Foto
  Jacintha Reijnders – Schilderijen en Ton Kalishoek- ObjectenFeestelijke opening in aanwezigheid van de kunstenaars op zaterdag 30 april aanvang: 15:30 uur. Openingstoespraak om 16.00 uur door: J. Reijnders secretaris KZOD /beroepsvereniging van Kunstenaars.                                                                                        Jacinta Reijnders genoot haar opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Jacintha werkt met vele materialen, met ei-tempera (dat is verf op ei-basis)en allerlei aardepigmenten. Opmerkelijk zijn de structuren in haar werk. Vandaar dat zij het maken van haar materieschilderijen soms als beeldhouwen ervaart. Door de vorm van het materiaal neigen ze er soms ook naar. Maar het belangrijkste vindt Jacintha is niet het materiaal waar je mee werkt maar wat je er mee wilt uitdrukken. Geliefde thema’s in het werk zijn zeegezichten naast deuren, tafels, landschappen en werken die beïnvloed zijn door haar belangstelling voor archeologie. Ton Kalishoek signaleert in het leven van alle dag een trend waarin de mens wordt beschouwd en geobserveerd als een object. Als object van onderzoek, als consument of als onderdeel van een te beschouwen doelgroep. Karakteristieke, persoonlijke en emotionele kenmerken doen er niet meer toe. Anoniem en zonder gezicht. Ton probeert dit in zijn werk tot uitdrukking te brengen door deze anonieme, gelaatloze mens, in emotioneel beladen situaties te plaatsen. Hierbij wekt hij de interesse op naar de vraag wie deze mensen zijn. Wat drijft hen? Wat gaat er in hen om? De basismaterialen zijn Medite Tricoya en andere watervaste houtsoorten. De objecten worden afgewerkt met een gespoten of geschilderde laklaag van acryl tot laksoorten. Sommige van zijn objecten zijn ook in brons, koper of cortenstaal uitgevoerd.

 • 23 maart t/m 24 april 2016- De Wittenveen collectie
  Foto
  ​23 maart t/m 24 april 2016 DE WITTEVEEN – COLLECTIE   Feestelijke opening op zaterdag 26 maart aanvang: 15:30 uur. Openingstoespraken om 16.00 uur: Bernard Duimel namens de Stichting Erven Witteveen. Charles Boissevain, voormalig directeur van Gemeentemusea Deventer. Met de column “Witteveen museum een doekje open”” Henk van Balen, publicist van het boek Deventer en zijn Schilders en stadsgids van Kiek-Kus   I.v.m. de verwachte drukte geven wij de mogelijkheid om zondag 27 maart 1e Paasdag de werken in alle rust te komen bekijken vanaf 10.00 uur en maandag 28 maart vanaf 12.00 uur. Van harte welkom.  Ronald Rugenbrink en Margriet Pronk   De Witteveen- Collectie omvat een aantal schilderijen, tekeningen en objecten van de Deventer kunstenaars Paul Bodifée, Willem Korteling, Bartus Korteling, Bart Bokhorst, Piet  Coldewey, Ernst Bäumer, Sieger Baukema en Piet Flint. Verder zijn er gravures, etsen, litho’s, tekeningen en foto’s van Deventer een mooi overzicht van de historie van onze stad. De collectie geeft een beeld over de kunstminnende familie Witteveen, wat de aardige collectie ook persoonlijk maakt. In de collectie bevinden zich ook werken van Willem van Deventer, Philip van Praag, Walter Vaes, Jan Mensinga, Riekele Prins. De opbrengst van de Kunstverkoop gaat naar het fonds voor Culturele projecten in Deventer van de Stichting Erven Witteveen.

 • 10 februari t/m 19 maart 2016- Tirza Verrips& Noortje Meijerink
  Foto
  ​Tentoonstelling :10 februari t/m 19 maart 2016 Soulscapes -Tirza Verrips Keramiek – Noortje MeijerinkTirza Verrips maakt abstracte ziele landschappen. In de werken op zink anno 2015 verschijnen door het aanbrengen van chemicaliën diverse kleuren op het oppervlak als schitterende, fascinerende landschappen die hij “Soulscapes” noemt, gekaderd door het vierkant als metafoor voor het lichaam. Een rijk versierd kader als ode aan het lichaam als tempel waarin wij wonen. Noortje Meijerink heeft voorkeur voor ambachtelijke draaien en de precisie van de sgraffito techniek. De gedraaide porseleinen potten worden bedekt met een zwarte engobe waarin geometrische vormen of vogels worden uitgekrast. Het samenvoegen van de kleisoorten (porselein en metaalklei) ziet Noortje als een technische uitdaging. Het resultaat is een sierlijke combinatie van mat zwart en helder wit porselein met het rijke glanzende zilver. Sinds de komst van koper- en bronsklei zijn de vogels figuratief. De met de hand gevormde porseleinen lijven en koppen krijgen staarten, halzen en poten van brons en/of koper. Vogels in alle vrijheid, sierlijk wervelend door de lucht of trots stappend op de grond. Die bewegingen proberen te vangen blijven boeiend.

 • ​2 december 2015 t/m 2 januari 2016- Liesbeth Rahder & Tina Lintvelt
  Foto
  Uitnodiging tentoonstelling 40 ​2 december 2015 t/m 2 januari 2016 Opening zaterdag 5 december aanvang: 15.30 uur Openingstoespraak: om 16.00 uur door Leny Stappers- zangdocent, organisator Nacht van Goud en  zangoptreden Notru Damus. Schilderijen- Liesbeth Rahder Sculpturen- Tina Lintvelt Liesbeth Rahder Opleiding: Gerrit Rietveldacademie 1980-1985 Zij laat schilderijen zien die voortkomen uit een zintuiglijk en intuïtief proces. Liesbeth heeft als geen ander een zuiver gevoel voor materiaal en zij werkt in deze fase ook volledig vanuit de mogelijkheden van de olieverf. De verf en de beelden op haar schilderijen vormen de neerslag van haar belevingswereld, dromen en gevoelens.   Het werk van Tina Lintvelt is krachtig werk, heeft het vermogen, ons dingen te laten zien die er niet zijn. De druppelvormige objecten, bijvoorbeeld. Zijn het waterdruppels? Zijn het eieren van een prehistorisch dier? Zijn het korstige tranen van een heidense godin? Ze zijn wat ze zijn. Het werk is geïnspireerd door haar persoonlijke geschiedenis, door de dingen die zij om haar heen ziet en beleeft. Tina vormt haar ervaringen en indrukken om tot iets dat voor iedereen begrijpelijk wordt. Haar werkwijze schept organische objecten die leven en bewegen, die sierlijk zijn.

 • 21 oktober t/m 28 november 2015- Ubaldo Sichi & Tirza Verrips
  Foto
  Uitnodiging tentoonstelling 39   21 oktober t/m 28 november 2015 Schilderijen- Ubaldo Sichi   Objecten – Tirza Verrips   Feestelijke opening zaterdag 24 oktober aanvang: 15.30 uur toespraak : 16.00 uur door de ambassadeur van Deventer, Henk J. van Baalen, publicist, gids, trouwambtenaar   U kunt het aangekochte Kunstwerk direct mee naar huis nemen. Van harte welkom en tot Kiek-Kus !  Ronald Rugenbrink en Margriet Pronk Ubaldo Sichi Een deel van zijn schilderijen is planmatig geconstrueerd, ook vanwege het transparante reliëf dat van tevoren gegoten is in een wassen mal. Dat is een eigen ontwikkelde techniek waarbij het reliëf met acrylmedium gegoten is. De uit de mal losgetrokken transparante figuur wordt op het doek of soms op plexiglas geplakt en kan daarna niet meer veranderd worden.  De figuur wordt geïntegreerd met het schilderij, dat de toeschouwer verrast en uit balans kan brengen. Transparante figuren kun je associëren met gedachten, herinneringen of zelfs met geesten. Hiermee wordt de relatie tussen droom en werkelijkheid ervaren als een intens gevoel. Een onzichtbaar gevoel, dat toch werkelijkheid is. Tirza Verrips is beeldend kunstenaar en ontwerper. De werken van Verrips ontstaan op het raakvlak van sculptuur, architectuur en inrichting van de openbare ruimte. Zijn laatste opdracht voor een oorlogsmonument betrof het Wiltshire monument in Arnhem. In 2008 was hij de curator van de “Prelude” het voorprogramma van de Triënnale verspreid over heel Apeldoorn. Zijn bijdrage in dit kader was een follie voor paleis Het Loo. In de ruimte van Kiek-Kus wordt divers vrij werk en design van Tirza Verrips tentoongesteld.   Kunst en cultuur Galerie “Kiek-Kus” Roggestraat 16, Bergkwartier 7411 EP Deventer wo. t/m za. van 12.00 – 17.00 uur en op afspraak  *Huisdieren thuislaten 0570 642573 /06-15084403         info@galeriekiek-kus.nl www.galeriekiek-kus.nl

9 juli t/m 30 augustus 2020Summer TreasuresArt & Design

Met Summer Treasures die van 9 juli t/m 30 augustus 2020 te zien is, geeft Galerie Kiek-kus Deventer gedurende de komende tentoonstellingsperiode een afwisselend programma. Kunst en Design van internationale kunstenaars: Zsuzsanna Gyorgyovics, Gertjan Scholte-Albers, Hans van Duyn, Anke van Westerlaak, Marijk Renia,Trynie Molhmann, Lolkje van der Kooi, Carol Mangan, Fred Steffens. Er ook steeds andere kunstschatten kort te bewonderen: bv Henk Stemerdink,Laura Zwanenveld ( 6 augustus zelf aanwezig van 11.00-17.00 uur! met kleine werkjes) . Openingstijden: do, vr, za en 1e zondag v.d. maand: 12.00- 17.00 uur, en verder op afspraak: info@galeriekiek-kus.nl